România complet în Schengen, doar un vis frumos. Noul avertisment al Austriei, ce se întâmplă cu granițele terestre

de: Alexandru Puiu
27 02. 2024

Visul României de a deveni membru cu drepturi depline în spațiul Schengen pare să rămână, pentru moment, în așteptare.

Într-un context european tensionat, Austria a transmis un nou semnal privind aderarea României și Bulgariei la Schengen, acceptând pentru moment doar granițele aeriene și maritime, dar menținându-și dreptul de veto în ceea ce privește frontierele terestre. „Cred că este foarte important să facem acest pas acum (n.r. – aderarea aeriană și maritimă) și să nu filozofăm despre următorul”, a declarat Karner într-o conferință de presă susținută luni în Innsbruck.

România nu va intra curând în Schengen cu granițele terestre

Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, a reiterat această poziție într-o conferință de presă, subliniind că decizia actuală vine după „negocieri dure” și este condiționată de „întărirea în continuare a securității la frontierele externe ale Uniunii Europene” și „creșterea controalelor la frontiere”, citat de G4Media. Acest pas, deși reprezintă un progres, lasă în aer întrebarea aderării complete, Karner sugerând să nu se filozofeze asupra următorilor pași.

Contextul deciziei este unul complex. Presiunile Uniunii Europene asupra Austriei pentru a permite aderarea completă a României și Bulgariei la Schengen sunt din ce în ce mai mari, în special după ce Olanda a renunțat la vetoul său împotriva Bulgariei, și implicit a României, la sfârșitul anului 2023. Cu toate acestea, Austria, aflată în plină campanie electorală, pare să rămână fermă pe poziții, având în vedere că migrația este o temă centrală a dezbaterilor politice interne.

Românii continuă să viseze la Schengen și ne costă scump

Această situație plasează România într-o poziție dificilă, între dorința de integrare europeană și realitățile politice ale statelor membre. Admiterea parțială în spațiul Schengen, doar pentru granițele aeriene și maritime, este un pas important, dar insuficient pentru a satisface aspirațiile României de a beneficia deplin de avantajele acestui spațiu.

Aderarea la Schengen a fost întotdeauna mai mult decât o chestiune tehnică; este un simbol al integrării europene și al încrederii între statele membre. Decizia Austriei de a menține veto-ul asupra granițelor terestre subliniază dificultățile și complexitățile procesului de extindere a Schengen, arătând că, în ciuda progreselor, drumul spre o Europă unită și deschisă rămâne plin de provocări.